Wat doen wij ?

Algemene doelstelling: het bevorderen van een speelse benadering van leren door kinderen, in en buiten officiële instellingen, in en buiten Nederland.

 

Kernactiviteit: het bieden van praktische ondersteuning aan volwassenen bij het verwerven van meer deskundigheid om kinderen te stimuleren op het gebied van taal, creativiteit en oplossingsgericht denken. 

 

Samenwerking met NorSA: in de townships van in het wijngebied bij Kaapstad gaan de kinderen naar school als ze zes jaar zijn. Voor de meeste jongere kinderen zijn er geen plekken waar ze kunnen spelen en leren.  Kinderen krijgen weinig stimulans bij hun ontwikkeling.

 

Stichting PaL heeft expertise op het gebied van spelen en leren van kinderen en wil in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse NGO NorSA, kinderen betere kansen geven. Op twee plekken (Wellington en De Doorns) heeft NorSA een kinderdagverblijf waar ruim tachtig kinderen die stimulerende omgeving wel krijgen: er is medische zorg (veel kinderen zijn HIV-geïnfecteerd) eten en aandacht. Ook wordt op beide plekken buitenschoolse opvang verzorgd.

 

Bij een bezoek in 2015 bleek dat er bij de begeleiders van de kinderdagverblijfgroepen en de buitenschoolse opvang grote behoefte is aan meer deskundigheid: Hoe stimuleren we de kinderen op de beste manier? Hoe kunnen we meer en beter met ze praten? Hoe kunnen we hoofd, hart en handen beter aanspreken en gebruiken?

 

Creativiteit met wat er is

 

Creativiteit, leren van je experimenten en oplossingsgericht denken, dat is de toekomst voor kinderen die opgroeien in de townships. Dat kan al op jonge leeftijd beginnen. Taal speelt daarbij een cruciale rol: taal en communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar voor succes in het leven.

 

Stichting PaL gaat de medewerkers van NorSA op hun eigen verzoek trainen om te werken met wat voorhanden is: zandkastelen bouwen, wegen maken van steentjes, verzamelingen aanleggen, spelletjes bedenken met flessendoppen… Duur speelgoed is niet nodig: de ervaringen en de omgeving leveren genoeg mogelijkheden om te leren en je te ontwikkelen.

Volwassenen ondersteunen en stimuleren de kinderen, zij initiëren activiteiten. De taal, de fantasie, de vindingrijkheid en handvaardigheid van de kinderen ontwikkelen zich op die manier.

 

Een concreet project kunt u met de onderstaande link bekijken.