de dieren van Sandhills


Naast alle 'teachable moments' (zie eerdere blogs) met de kinderen van 0 tot 6 jaar, besteden we ook aandacht aan de naschoolse opvang, de aftercare.

We maken een plan om in de vakantieperiodes op elke aftercare (dat zijn er 3) te gaan werken aan een beeldend project: een week lang elke middag bouwen aan een stad, een dierentuin, een berglandschap bedenk het maar. De eerste periode is van 7 tot 15 december. Iedereen heeft er zin in. PaL zorgt voor enige financien om tape, stokjes, papier etc te kopen. En voor inspirerende foto's van projecten in Nederland.

In Sandhills doen we bij de aftercare een taalronde en gaan we schilderen. Dit jaar is er eindelijk een gebouwtje, een container waar we binnen kunnen werken, buiten is het bloedheet. Binnen trouwens ook. We werken in twee groepen: de oudste kinderen gaan schilderen: een dier met de omgeving erbij: waar loopt, zit of staat dat dier? De kinderen schilderen prachtige bergen (Sandhills ligt in een vallei tussen hoge bergen) en er verschijnen, geiten, honden, slangen, katten.

Ook met de jongere kinderen vertellen we over dieren, die de kinderen in de township zien en waar ze die precies zien, een muis in huis, een slang in de bosjes, een gevaarlijke hond op de weg.

Na het vertellen maken de kinderen een tekening, eerst met potlood, dan mogen ze steeds één kleurpotlood kiezen. Bij het schrijven van hun verhaal zie je totaal verschillende niveaus: sommige kinderen schrijven een Engelse tekst, sommige een tekst in het Afrikaans, sommigen tekenen alleen maar letters.

Met handen, voeten en steenkolen Afrikaans probeer ik kinderen te stimuleren om details op te schrijven. Soms lukt het, soms kijken ze me niet begrijpend aan. Eén meisje is net begonnen met leren schrijven. ze kijkt even wanhopig, twee andere meisjes gaan haar helpen. Niet door het over te nemen, daar steek ik een stokje voor. Maar ze schijven de woorden die het kleine meisje niet kent voor op een ander papiertje. Dat gaat prima.

Er is geen tape om de teksten op te hangen, stom, dat zijn we vergeten mee te nemen. Roelien stopt ze voorlpig in een mapje om later, als het haar lukt om tape te bemachtigen de muur vol te hangen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten