Miss NorSA and Mister Personality

Regelmatig waren we er in de township van Sandhills al langs gereden, maar hij was nooit opgevallen: de Petrus- en Paulus kerk, een shack-kerk, gemaakt van hout en golfplaat. Nu is er de verkiezing van Miss en Mister Norsa en Mister Personality. Vijftien meisjes en vijtien jongens van de 'aftercare', de naschoolse opvang van NorSA strijden om de eer.

Oorverdovende muziek begeleidt het spektakel, elkaar verstaan is eigenlijk onmogelijk. Toch zitten we in de jury, daar is geen ontsnappen aan, samen met een struise zwarte inspecteur van politie. Die heeft het al helemaal bedacht: We moeten punten geven voor stijl, personality, casual en evening. In razend tempo flitsen de meisjes en later de jongens voor ons langs, begeleid door de opzwepende stem van Roelien, de 'moeder'van de aftercare en de heftige muziekbeat. Achter de schermen worden de meisjes en jongens aangekleed en omgekleed en de lippen gestift.

Meisjes pruikjes op, gelukkig niet allemaal. van mij krijgen ze extra punten als ze zonder pruikje zijn.

Al bij de 'kleedkamer' worden foto's gemaakt door mama's, grote zussen, tantes en broers.

Hele kleine meisjes en jongetjes doen al mee, een jaar of 4. Roelien vertelt later dat er links en rechts kleren geleend zijn van wie maar wat had, van mensen van NorSA, van nichten en neven, grote zussen vooral bij de 'evening dresses'.

Geoefend is er ook uitgebreid, vooral bij de meisjes zien we dat: draaiende heupen, glimlachen. Ik vind het net op het randje. Ik weet dat kinderen het leuk vinden, maar het is toch iets teveel volwassen verleiding nadoen naar mijn smaak. Maar de sfeer is top, iedereen gaat ervoor. Na de eerste ronde van 15 komt er een finale: vijf meisjes en vijf jongens, waaruit wij als jury dan weer prinsessen, Miss NorSA, Mister NorSA en Mister Personality moeten kiezen. De voorkeuren van de juryleden komen niet overeen, maar het is teveel herrie om echt te overleggen. We doen maar wat geloof ik, bij Miss NorSA klopt het wel, niet mijn favoriet zonder pruikje, maar een ander meisje die de politieagente en Thijs allebei de beste vinden. Hieronder voordat ze wist dat ze had gewonnen.

Bij Mister Personality klopt het niet. Thijs en ik hebben een jongen van 14 gekozen, die altijd rondloopt en speelt met het zoontje van Kaylen, de vrouw die Roelien helpt. Dat lijkt ons nu wel een goed voorbeeld als Mister Personality. Maar nee, uiteindelijk staat er een ander jongetje. Misschien hebben we ons wel in de cijfers vergist...

De winnaars krijgen enorme stapels kadootjes, uiteindelijk krijgt iedereen een kadootje. En een zak met chipszakjes. en een knuffel van Roelien, die elke keer door de microfoon roept hoe trots ze wel niet is op iedereen.

Links Miss NorSA 2016, die nu haar titel kwijt raakt...

Uitgelichte berichten
Recente berichten