Een velletje over hun neus


Het fijne van taalrondes is dat het altijd meer gaat over wat je gemeen hebt met elkaar dan over wat er verschilt.

Dat geldt voor alle leeftijden, voor alle groepen, kortom voor iedereen met een velletje over hun neus, zoals mijn schoonmoeder gezegd zou hebben.

In dit land is dat ook heel fijn. Verschillen spelen hier een enorme rol en samen lachen, elkaar ervaringen vertellen maakt dat al die verschillen er soms minder toe doen: 'we're all human beings'.

Zo hadden we het over geluiden die je hoort als je thuis in bed ligt, een bus die langs rijdt, je snurkende vader, de hond van de buren, de kippen op het erf, je huilende zusje en een vogel die heel vroeg in de ochtend zingt.

We kunnen het ons allemaal voorstellen en meevoelen.

In een andere groep vertelden we elkaar verhalen over dieren in de buurt. Eerst over katten, die muizen vangen en door een hond de boom in gejaagd worden. Toen was de beurt aan de honden. Die blaften vaak, vooral op momenten dat je ervan schrikt of ze eten van alles op. Dat bracht ons weer op kippen, die overal scharrelen en waarvan je moeder de eieren uit het hok haalt. En als ze binnen in huis komen moet je ze naar buiten jagen. En dan natuurlijk de insecten. Bijen die steken, vliegen in je pap.

En ook in Zuid Afrika zijn vlinders populair om te tekenen net als bij meisjes in Nederland.

Taalrondes die we deden gingen over gewone onderwerpen die mensen delen, waar grote mensen en kinderen graag over willen vertellen, tekenen en schrijven.

En die ook nog fijn zijn om te lezen.

Morgen is ons laatste evaluatief gesprek met de mensen van NorSA dit jaar. Het ging goed, we zijn tevreden, maar er is nog een hoop te doen.

We houden nauw contact: gaan elke maand een idee sturen naar de leerkrachten en krijgen elke maand foto's terug.

Binnenkort op deze site een verslag van alles wat we deden.

Voor de liefhebbers van lezen...

Uitgelichte berichten
Recente berichten