Talen en vertalen

Donderdag en vrijdag waren we in een ander centrum van NorSA in De Doorns, 100 kilometer verderop. We oefenen al de hele week om De Doorns op zijn goed Afrikaans uit te spreken, is echt heel moeilijk. De kinderen in De Doorns spreken vooral Xhosa en Afrikaans. De juffen zijn heel hard nodig om alles te vertalen vooral bij de kinderen van de daycare (van 0 tot 6). Handen en voeten doen wel iets maar te weinig, zonder taal wordt het toch vooral lachen en over de bol aaien. Voelt een beetje koloniaal. Echt in gesprek met kinderen kan alleen in hun eigen taal. Het is wel een goeie training voor de leerkrachten, die vertalen het boekje dat we voorlezen, de vragen die we stellen aan de kinderen, de opdrachten en vervolgens ook wat de kinderen vertellen bij hun tekening. Training on the job.

Vrijdag vertelden de leerkrachten dat de activiteiten, die we donderdag deden doorwerkten op vrijdagochtend: de kinderen, waarmee we donderdag over insecten werkten kwamen de juf vertellen dat ze thuis een heleboel vliegen hadden gezien en een vlinder bij de weg; de peuter die donderdag helemaal verdiept was in het scheuren van papier vanwege het geluid, pakte het boek van de juf en wilde vrijdag ook dat scheuren. Volgend leerpuntje: wat wel en wat niet te scheuren...

Ook dingen op je hoofd zetten en dan lopen werd weer geoefend bij de peuters. Dat deden we donderdag met een pluche koetje en een boekje.

In Wellington hebben ze van de week toen wij weg waren met kranten hoeden en kostuums gemaakt, die allemaal mee naar huis gingen.

Volgende week gaan we weer terug naar elke groep, dan gaan we dieper in op wat ze van onze manier van werken kunnen gebruiken in hun eigen groep.

Ook maken we een enorme lijst van dingen die er nodig zijn (papier!) om kinderen met taal en creatief aan de gang te zetten. In De Doorns stroopten we al de vuinisbak van het centrum af naar kartonnen dozen, eierdozen, dopjes en ander materiaal waar je van alles mee kunt maken.

Bij de aftercare maakten de kinderen daar al constructies mee.

Foto's daarvan volgen....

Uitgelichte berichten
Recente berichten